این تو سری زدن ها،غرور و اعتماد به نفس فرزندتان را خرد می کند!!

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. دپارتمان ها
  4. chevron_right
  5. دپارتمان مشاوره تحصیلی
  6. chevron_right
  7. مطالب روانشناسی موفقیت تحصیلی
  8. chevron_right
  9. این تو سری زدن ها،غرور و اعتماد به نفس فرزندتان را خرد می کند!!

می دانم که شما پدر و مادر عزیز نگران آینده ی فرزندتان هستید و این امر کاملاً طبیعی است ولی آیا هرگز توجه کرده اید که نگرانی زیاد و بدعمل کردن اغلب نتیجه معکوس داده و مانع از موفقیت تحصیلی فرزندتان می شود؟

تجربیات من در تدریس مهارتهای مطالعه و یادگیری به دانش آموزان و دانشجویان نشان می دهد که یکی از عوامل هول شدن آنها در سرجلسه امتحان و در نتیجه کسب نمرات پایین، همین نگرانی و دلهره ایست که در اثر اعمال فشار بزرگترها ایجاد شده و در موقع امتحان بروز می کند. آنها اغلب با خود می گویند: ” اگر نمره خوبی نگیرم و یا اگر مردود بشوم چه خواهد شد؟ “

و در اثر همین نگرانی، آنها امتحانات خود را بخوبی سپری نمی کنند و اغلب آنهایی هم که نمرات بالایی گرفته اند، میتوانستند موفقیت تحصیلی بهتری کسب کنند.

اغلب والدین در موقع درس خواندن و در هنگام رفتن بچه ها بر سر جلسه امتحان، خیلی جدی تذکر می دهند که اگر نمره خوبی نگیری یا اگر موفق نشوی می کشمت! بارها دیده ام که نتیجه این حرفها ایجاد دلهره و استرس بیشتر در دانش آموز و کسب نمرات پایین است.

وقتی به بررسی دلایل عدم موفقیت دختر خانمی که سه سال پیاپی در کنکور سراسری شرکت کرده بود، پرداختم ، متوجه شدم که ایشان از نظر استعداد و تسلط بر درسهایش هیچ مشکلی نداشته و تنها عاملی که باعث می شده تا او نتواند در کنکور سراسری موفق شود، استرس شدید ناشی از فشارهای روحی خانواده و اطرافیانش بوده است، بخصوص استرسی که از سوی مادر محترم ایشان به وی تحمیل شده بود.

من هم به عنوان یک فرزند درک می کنم که این مادر عزیز از سر دلسوزی می خواسته به فرزندش کمک کند اما حقیقتاً اینکارها نتیجه عکس خواهد داشت، کما اینکه در آن سه سال گذشته دخترش علیرغم شایستگی های فراوان در کنکور سراسری موفقیتی کسب نمی کرده است.

و یا دختر خانمی که در سال اول دبیرستان مشغول به تحصیل بود به علت فشارهای روحی مادرش از درس خواندن فراری شده بود و دیگر تمایل نداشت به مدرسه برود. آن دختر خانم در جلسه مشاوره می گفت: آقای سیناتهرانی ، مادرم مدام موفقیت های تحصیلی بچه های فامیل، آشنایان و دوستان را به سرم می کوبد. اومی گوید: مگر تو چی از آنها کم داری؟ فلانی را نگاه کن …! 

به مادر ایشان عرض کردم: ” فکر نمی کنید این تو سری زدن ها، غرور و اعتماد به نفس دخترتان را خرد می کند؟ تردید نداشته باشید که فرزند شما هیچ چیز از بچه های اقوام و دوستانتان کم ندارد ولی آیا همان پشتیبانی والدین را که آنها دارند،فرزند شما نیز دارد؟

بارها در مشاوره تحصیلی به دانش آموزانی که بعدها رتبه های بالای کنکور را کسب کرده اند، شاهد همراهی مثبت و سازنده خانواده هایشان بوده ام و باید اعتراف کنم سهم من در موفقیت آنها در کنکور سراسری، کمتر از ده درصد بوده و ۹۰ درصد مابقی سهم ایشان و خانواده هایشان است.

اگر نوجوان شما حس کند که پدر و مادر و بزرگترهایش بطور منطقی هوای او را دارند، او نیز دلگرم می شود و کارهای بزرگی خواهد کرد.

اغلب بچه ها به خاطر رفتار اشتباه والدینشان فکر می کنند، موجودی اضافی هستند و یا والدینشان آنها را دوست ندارند.

به پدر و مادرهای عزیز عرض می کنم که لطفاً اینقدر بچه های خود را از امتحان نترسانید، با آنها بصورت منطقی حرف بزنید و به آنها بگویید که چرا باید درس بخوانند و چرا باید امتحان بدهند و پیشرفت کنند. آنها را برای درس خواندن تهدید نکنید و در کنار درس، فرصت استراحت و بازی نیز به آنها بدهید.

وقتی مشاوره تحصیلی آن دختر خانم را تا پایان سال برعهده گرفتم، او به موفقیت تحصیلی بی نظیری دست یافت و زمانیکه پدر و مادر ایشان برای تشکر به دفترم مراجعه کردند، به آنها عرض کردم : من باید از شما و دختر موفقتان تشکر کنم ، زیرا شما با حمایت های معنوی تان از فرزندتان و او نیز با انجام برنامه ها و راهکارهای ارائه شده و تلاش خود این موفقیت تحصیلی بزرگ را بدست آورده است.

بنابراین نقش من در این موفقیت بسیار ناچیز بوده و تشکر لازم نیست. خوبشختانه مادر دلسوز آن نوجوان متوجه شده بود که فرزندش استعداد و توانایی لازم برای کسب موفقیت های تحصیلی بزرگ را داشته است، اما به علت سرزنش ها و فشارهای عصبی وارده ، او انگیزه و قدرت لازم برای بروز توانایی هایش را نداشته است.

به والدین عزیز عرض می کنم: اگر فرزندتان در خواندن درس پیشرفت لازم را نداشته یا دچار افت تحصیلی شده است، بجای دعوا و سرزنش کردن و مقایسه او با دیگران، به تجزیه و تحلیل دلایل افت تحصیلی او بپردازید.

بدیهی است اگر فرزند شما انگیزه، هدف و برنامه ریزی صحیحی داشته باشد و اطمینان حاصل کند که از حمایت معنوی شما نیز برخوردار است، قطعاً دست به کارهای بزرگی خواهد زد که کسب موفقیت های تحصیلی تنها بخشی از آن کارها خواهد بود.

question