افسردگی دوران زایمان چیست و آیا سلامت نوزاد را تهدید می کند؟

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. دپارتمان ها
  4. chevron_right
  5. دپارتمان مشاوره روانشناسی
  6. chevron_right
  7. مطالب روانشناسی
  8. chevron_right
  9. افسردگی
  10. chevron_right
  11. افسردگی دوران زایمان چیست و آیا سلامت نوزاد را تهدید می کند؟

ریشه افسردگی دوران بارداری و روش درمان آن چیست؟

آیا تأخیر در درمان افسردگی خانم های باردار، بر روی زندگی نوزاد متولد شده اثر منفی خواهد گذاشت؟

افسردگی دوران بارداری یا افسردگی زایمان یکی از انواع افسردگی است که پس از وضع حمل مادر ایجاد می شود. البته خانم هایی هم هستند که در طی دوران بارداری گرفتار افسردگی شدید می شوند.

در این نوع از افسردگی، خانم ها پس از زایمان با اختلالات جزئی عاطفی مواجه می گردند که ظاهراً در نتیجه تغییرات هورمونی در بدن آنها ایجاد می شود.

تجربیات من در مشاوره درمان افسردگی به خانم ها نشان می دهد که بسیاری از زنانی که پس از زایمان به ناراحتیهای عاطفی شدید گرفتار می شوند، کسانی هستند که قبل از بارداری نیز با اختلالات عاطفی روبرو بوده و یا در مقطعی از زندگی آینده خود با آن مواجه خواهند شد. این اختلال معمولاً ارتباطی با زایمان ندارد.

درمان افسردگی ناشی از زایمان 

درمان افسردگی بارداری با درمان سایر انواع افسردگی ها تفاوتی ندارد و به کمک متد درمان ذهنی که جدیدترین روش درمان افسردگی است می توان آنرا درمان نمود.

اما بزرگترین گرفتاری در ارتباط با این اختلال که بارها با آن روبرو بوده ام شناخت دیرهنگام آن توسط خانم ها و در نتیجه به تأخیر افتادن برنامه معالجه است که اینها نه تنها روی مادر افسرده، بلکه تمام عمر روی زندگی نوزاد تأثیرات ویرانگری از خود برجای می گذارد.

به همین دلیل است که پیشنهاد می شود ، خانم هایی که قصد باردار شدن، دارند تحت نظارت یک متخصص درمان افسردگی قرارگرفته و تست های لازم برای بررسی علائم افسردگی را انجام دهند تا اگر مبتلا به افسردگی عاطفی هستند، ماهها قبل از زایمان به درمان افسردگی خود بپردازند تا فرزندی با روحیه سالم و شاداب داشته باشند.

 

چرا در بسیاری از مواقع درمان افسردگی زایمان یا همان افسردگی بارداری نتیجه بخش نیست؟

متأسفانه تجویز بسیاری از متخصصین، برای متوقف‌کردن افسردگی پس از زایمان، یک آمیزه‌ای از داروهای استروژنی و هورمونی مربوط به دوره قبل از حاملگی است. زیرا آنها تصور می کنند چون تغییرات هورمونی زیاد و قابل توجه در مادر باعث وقوع افسردگی بارداری شده است، لذا باید از این ترکیب دارویی برای مهار آن استفاده نمود.

اما باید عرض کنم: این ترکیب در صورتی برای درمان موثر واقع می شود که زن باردار برای بروز اختلالات، پیش زمینه قبلی نداشته باشد. اما در افرادی که پیشینه افسردگی عاطفی ولو خفیف در بخشی از زندگی خود داشته اند، این روش درمانی نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. اما به کمک روش درمان ذهنی افسردگی می توان بخوبی به درمان افسردگی بارداری با زمینه و یا بدون پیش زمینه قبلی پرداخت. ضمن آنکه این روش بر خلاف روش استفاده از داروهای استروژنی و هورمونی ، عوارض جانبی بر روی مادرباردار و نوزادش ندارد.

 

مهدی آریافر- متخصص مهارت های زندگی سالم و درمان افسردگی

question