فشار و استرس درسی دانشجوی پزشکی را تا آستانه مرگ به پیش برد

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. دپارتمان ها
  4. chevron_right
  5. دپارتمان مشاوره روانشناسی
  6. chevron_right
  7. مطالب روانشناسی
  8. chevron_right
  9. استرس
  10. chevron_right
  11. فشار و استرس درسی دانشجوی پزشکی را تا آستانه مرگ به پیش برد

چه عواملی باعث می شود تا دانشجوی نخبه پزشکی دست بخودکشی بزند؟

استرس تحصیلی یا استرس اطلاعاتی چیست ؟

آیا استرس تحصیلی می تواند ، باعث مشروط شدن فرد در دانشگاه شود؟

در محیط های آموزشی و آکادمیک ، به خاطر انبوه اطلاعات ، شخص با استرسی به نام استرس اطلاعاتی یا همان استرس تحصیلی روبه رو می شود . در چنین موقعیتی با تکمیل شدن ظرفیت اطلاعاتی ذهن ، شخص دیگر قادر به هضم و پذیرش اطلاعات جدید نیست .

امروزه این نوع از استرس اغلب در میان دانش آموزان ، دانشجویان ، دانشمندان، مدیران اجرایی و کارمندان مشاغل مختلف دیده می شود. متاسفانه ذهن افراد مبتلا به این استرس قادر به تجزیه و تحلیل سریع انبوه اطلاعاتی که به سویشان سرازیر می شود ، نیست و همین امر صدمات جسمی و روحی جبران ناپذیری را دربر خواهد داشت.

چنین استرسی ناشی از گرایش دنیای امروز به کسب بیشترین اطلاعات در کوتاه ترین زمان ، در محیطی پر رقابت است . فشار برای مطالعه هر چه بهتر برای کسب بهترین نمرات ، بهترین رتبه و بهترین جایگاه علمی باعث نومیدی و فرسودگی شخص می شود .

پسر جوانی با کسب رتبه دو رقمی وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شده است . متاسفانه درس های دانشکده برای او بسیار سنگین است . البته او برخی از واحدهای درسی رشته اش را هم دوست ندارد ، اما چاره ای نیست و باید تحت فشار دائمی والدین نمرات خوبی کسب کند . والدین او که هر دو پزشک بودند ، از تنها پسرشان توقعی غیر واقعی و نامعقول داشتند .

پسر جوان پیش از آغاز امتحانات به شدت تحت فشار و استرس شدید قرار می گرفت ، به طوری که گاهی حتی نمی توانست جلوی پاهایش را ببیند و دچار سرگیجه های شدید می شد و به زمین می افتاد. گرچه او سرانجام سال اول را با موفقیت پشت سر گذاشت. اما در سال دوم دیگر قادر نبود نمرات خوبی کسب کند و به همین دلیل مدام مشروط می شد.

مدتی نگذشت که جوان نازنین ما دچار افسردگی شدید و عدم تعادل روانی شد و سرانجام تصمیم گرفت با خوردن تعداد زیادی قرص … ، به زندگی خود پایان دهد . خوشبختانه خواهر بزرگترش بلافاصله متوجه می شود و او را به بیمارستان می رساند.

استرس این مرد جوان بیش از حد و خارج از تحمل او بود . به نظر می رسد که مجموعه ای از عوامل استرس زا این وضعیت را به وجود آورده اند که در این میان نقش فشار تحصیلی و والدینش ، بسیار برجسته و مهم بود. از دیدگاه روانشناسی هر گاه شخصی دچار فشار فیزیولوژیکی شدید گردد ، به شدت پریشان حال و درمانده شده و به راحتی دست به خودکشی می زند.

وقتی در اولین جلسه مشاوره او را دیدم ، علائم افسردگی و استرس شدید در ظاهرش نمایان بود. وجود پدری سخت گیر و دقیق و مادری بسیار متوقع ، می توانند از جمله عواملی باشند که به وضعیت روحی او آسیب جدی وارد کرده بودند.

خوشبختانه با همکاری مثبت او و خانواده اش و با بهره گیری از روش سایکو ، میزان استرس او به حالت طبیعی اش بازگشت و افسردگی او نیز جای خود را به سرزندگی و شادابی داد .

اما آیا همه دانش آموزان و دانشجویان، همانند آن جوان ، این شانس را خواهند داشت که کسی به موقع حاضر شده و مانع از خودکشی آنها شود و برای درمان استرس و افسردگی شان کاری صورت دهد؟

درس زندگی از دکتر سینا تهرانی – مشاور تحصیلی و متخصص ارتباطات و تکنولوژی های آموزشی

 

question