آیا استرس مادر می تواند مانع از خروج شیر از سینه او شود؟

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. دپارتمان ها
  4. chevron_right
  5. دپارتمان مشاوره روانشناسی
  6. chevron_right
  7. مطالب روانشناسی
  8. chevron_right
  9. استرس
  10. chevron_right
  11. آیا استرس مادر می تواند مانع از خروج شیر از سینه او شود؟

آیا استرس مادر اشتهای کودک را برای خوردن شیر کاهش می دهد؟

اضطراب و استرس مادر ، چه اختلالاتی می تواند در روند شیردهی کودک بوجود آورد؟

اغلب مشاهده می شود که زنان مضطرب پس از وضع حمل ، در شیردهی با مشکل روبه رو می شوند . تحقیقات نشان می دهد که استرس موجود در مادر باعث عدم خروج شیر کافی می شود و در برخی موارد نیز ، حتی زمانی که نوزاد ، سینه مادر را می مکد ، از شیر خبری نیست .

زمانی که شیری از سینه مادر بیرون نمی آید ، کودک هم از مکیدن سینه سرباز می زند. این مسئله کاملاً با استرس مادر در ارتباط است و ربطی به هورمون سازنده شیر ندارد . استرس مادر ، سبب تأخیر و یا جلوگیری از آزاد شدن اکسی توسین (هورمونی که باعث خروج شیر از سینه ها می شود) در حین تغذیه از پستان می شود.

فرآیند خروج شیر ، مهمترین مسئله برای در دسترس قرار گرفتن شیر برای کودک است، اگرچه تخلیه ی کامل و صحیح پستان و در نتیجه ترشح کافی شیر بسیار مؤثر است. بعد از خروج شیر، کودک در هنگام مکیدن به شیر انتهایی (قسمت آخر شیر که چربی بیشتری دارد) دسترسی می یابد که این شیر سبب رفع گرسنگی و آرامش کودک و افزایش وزن او می شود.

یکی از مراجعینم که به طور طبیعی وضع حمل کرده بود ، قادر به شیردادن به نوزادش نبود. او از مسائل واهی و خیالی می ترسید . یقین داشت که شیر کافی ندارد ، نوزاد نمی تواند شیر او را بمکد و از آنجایی که بچه نمی توانست از شیر او استفاده کند ، خانم جوان تحت فشار روانی قرار داشت . در چنین زمانی قطعاً شیردهی با شکست رو به رو می شود .

قطعاً این دسته از مادران باید با بکارگیری روش های کنترل و کاهش استرس که مشاورش در اختیار او قرار می دهد ، ذهن خود را بسوی کسب آرامش بیشتر هدایت کند. زیرا وقتی مادر آرامش لازم را داشته باشد ، برای تولید عادی شیر در سینه ، هیچ تکانه منفی وجود ندارد تا مانع از آن شود و لذا نوزاد براحتی می تواند از این معجون رشد و زندگی بهره مند شود.

بطور خلاصه باید بگویم ، اضطراب و استرس موجود در مادر می تواند منجر به مشکلات زیر گردد :

– کاهش مدت زمان مکش پستان توسط کودک

– کاهش تولید شیر

– اختلال در بازتاب خروج شیر از پستان

– ایجاد خواب آلودگی و کاهش اشتهای کودک

– ایجاد بی قراری، تحریک پذیری و عدم توانایی شیرخوار در تغذیه ی مناسب.

باید متذکر شوم که کاهش میل مکیدن در کودک و یا مکیدن غیرمؤثر، سبب کاهش میزان تولید شیر و کاهش علاقه ی کودک به شیر خوردن می شود.

در این خصوص خانم جوانی از من پرسیده است :

آیا مصرف غذاهای کمکی می تواند به افزایش میل کودک برای شیرخوردن کمک کند؟

در پاسخ باید بگویم : نخیر ، بلکه برعکس مصرف غذاهای کمکی نیز به نوبه ی خود باعث سیر شدن کودک و علاقه ی کمتر او به مکیدن پستان مادر می شود.

 

درس زندگی از مهدی آریافر متخصص مهارتهای زندگی سالم

با سپاس از همکاری افتخاری نیما شاهرودی از شرکت کنندگان
دوره های آموزشی ” گروه درس زندگی ” برای گردآوری و تنظیم این متن

question